Dr. Ahmet Acar Dilde Siğil Çıkar mı? Dilde Siğil Nasıl Geçer?

Dilde Siğil Çıkar mı? Dilde Siğil Nasıl Geçer?

HPV virüsünün dilde yaptığı bulaşıcı bir hastalık olan dil siğili zaman zaman karşılaştığımız deri hastalıklarından biridir. Diğer bölgelerdeki siğillere göre nispeten daha az rastlanır. Ağrı yapabilir, yemek yeme ve konuşmada zorluk çıkarabilir. Tedavisiz kalırsa sayıca çoğalır ve büyür. Nadiren kansere de sebep olabilir. Ancak dilde yerleşen siğillere mümkün olduğunca erken müdahale edilirse tedavisi başarılıdır.

Dil Siğili Nedir?

Dil siğili, yaklaşık 200 çeşidi olan HPV virüsünün ağız içine ve dile yerleşmesi sonucu oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Dilde küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renkte hafif kabarıklıklarla kendini belli eder. Tedavi edilmezse zamanla büyür ve çoğalır. Ağız içinde damak, diş eti, yanak mukozası ve dudak mukozasına da bulaşabilir, hatta gırtlağa kadar ilerleyebilir. Çok ilerleyen ve tedavisiz kalan vakalar kansere dönüşebilir.

Dil Siğili Nasıl Bulaşır?

Hastalığı oluşturan HPV virüsü direkt ya da in direkt şekillerde bulaşabilir. İnsan derisi sağlam olduğunda virüs geçemez. Ancak vücudumuzun dışa açılan kapısı olan ağız mukozası yapısı itibarıyla ciltten incedir. Burada kolaylıkla çizik ve sıyrık oluşabilir. Bu yüzden mikrobun yerleşmesi kolaylaşır. Aşağıda bulaşma şekilleri belirtilmiştir;

  • En sık bulaşma şekli cinsel ilişkidir. Örneğin cinsel partnerde genital siğil varsa ve oral seks yapılırsa buradan HPV kapılabilir.
  • Ortak kullanılan tabak, bardak, çatal ve kaşık gibi yemek gereçleri ile buluşabilir.
  • Hasta bir kişinin diline ya da dilinin değdiği yere dokunduktan sonra elimizi ağzımıza götürmek suretiyle buluşabilir.

Dilde Siğil Belirtileri Nelerdir?

Çoğu zaman virüse maruz kaldıktan 3-6 ay sonra dilde siğil ortaya çıkar. Ancak birçok insanda hiçbir belirti olmaz. Çoğu kişi sadece taşıyıcıdır ve herhangi bir belirti vermezler.

 

Dildeki belirtiler çoğu vakada ağrı yapmaz ancak bazen kandida ya da uçuk gibi eşzamanlı enfeksiyonlar olabilir. Bu durumda ağrı ve hassasiyet daha fazla görülür.

 

Dildeki siğillerin özellikleri aşağıda belirtilmiştir;

  • Renkleri:
    • Dil renginde
    • Pembe
    • Kırmızı
    • Bej
    • Beyaz
    • Sarımtırak
  • Büyüklükleri: Genelde 1-10 mm arasında
  • Kıvamı: Genellikle yumuşak, nadiren sert
  • Şekli: Yuvarlak ya da oval. Üzeri genellikle düz, nadiren pürtüklü.
  • Sayıları: Genellikle 1-10 arası. Bazen daha fazla olabilir.

Dilde Siğil Oluşumunu Arttıran Faktörler Nelerdir?

Oral seks ya da ağızdan ağıza temas en önemli risk faktördür. Diğer risk faktörleri aşağıda belirtilmiştir;

  • Çok sayıda cinsel partner bulunması
  • Ağızda HPV taşıyan biriyle ağızdan öpüşme
  • Bardak ve kaşık gibi aletlerin ortak kullanımı
  • Tütün ürünleri kullanımı
  • Alkol kullanımı

Kadın ve Erkekte Ne Sıklıkta Görülür?

Yakında yapılan bir çalışmada 14-69 yaş arasındaki kişilerin yaklaşık %7’nin ağız ve boğaz bölgesinde HPV taşıyıcılığı olduğunu ortaya koymuştur. Bu oranın önemli bir bölümünün dilde HPV taşıyıcılığı olduğu söylenebilir.

 

Aynı çalışma son 30 yılda giderek artan sayıda insanın HPV kaptığını ve erkeklerde ağız HPV enfeksiyonun kadınlara göre daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.

Dilde Siğil Ağız Kanseri Yapar mı?

Dilde HPV virüsü bulunması çoğu zaman kanser oluşacağı anlamına gelmez. Tespit edilmesi sadece taşıyıcılığı gösterebilir. Kanser oluşumu nadirdir.

 

Ağız ve boğaz bölgesinde HPV-16 gibi en sıklıkla kanser yapan virüs taşıyıcısında bile kanser oluşumu için genetik, sigara ve alkol kullanımı gibi ek faktörler de etkili olmaktadır.

Tüm HPV Tipleri Ağız kanseri yapar mı?

HPV’nin 200’ün üzerinde farklı tipi vardır. Bunlardan yaklaşık 40 tanesi ağız ve genital bölgeyi etkileyebilir. Ancak kansere neden olan ve tipik siğil yapan tipler farklıdır. Siğil yapan virüs tipleri (En sık tip 6) kansere neden olmamaktadır.

 

En sık ağız ve boğaz kanserine neden olan HPV tipi HPV-16’dır. Aynı zamanda rahim ağzı kanserinin de en sık nedeni HPV 16’dır.

Ağız ve Boğaz Kanseri Belirtileri Nelerdir?

İlk belirti çoğu zaman yemek yemekte ve yutkunmakta zorlanmaktır. Diğer işaretler;

  • Kanlı öksürük
  • Yanakta ve boyunda şişlik
  • Seste Boğukluk
  • Boğaz ağrısı
  • Kulak ağrısı
  • Çene altında ağrı veya şişlik
  • Hızlı kilo kaybı

 

Ancak bu belirtiler her zaman kanser olduğu anlamına gelmez. Bunlardan herhangi biri 2 haftadan uzun sürerse mutlaka bir doktora muayene olmalısınız.

HPV Aşısı Koruma Sağlar mı?

HPV aşısı dilde HPV vakalarının sayısını büyük ölçüde azaltabilir. Bazı HPV türleri ağız içi, yutak, rahim ağzı, vulva, vajina, anüs ve penis belgelerinde kansere sebep olabilir. HPV aşısı yaptırmak sizi bu türlere karşı korumaya yardımcı olacaktır.

Dildeki Siğil Kendiliğinden Geçer Mi?

Çoğu kişide dildeki HPV virüsü birkaç yıl içinde vücuttan atılmaktadır. Ancak siğil veya kanser riski açısından bu süreçte takip çok önemlidir. Özellikle uzun süre ağızda riskli HPV tiplerini taşıyan kişilerde ağız ve boğaz kanseri gelişim ihtimali artar.

Nasıl Teşhis Edilir?

Erken dönemde HPV varlığını kesin olarak tespit edebilecek bir test yoktur. Düzenli kontroller sırasında doktorunuz ağzınızda siğil lezyonları bulabilir.

 

Kadınlarda rahim ağzı kanseri taramasında kullanılan ‘pop-smear’ benzeri bir tarama testi ağızda kullanılmamaktadır. Ancak bir sürüntü çubuğu ile sürüntü alınarak HPV araştırması yapılabilir. Bununla birlikte HPV testleri çok güvenilir olmamaktadır.

 

Dildeki siğille ilişkili lezyonların tanısı için hekimler nadiren biyopsi almak isteyebilir. Ancak tecrübeli bir dermatoloji hekimi klinik muayene ile genellikle dilde siğil tanısını koyabilir.

Dilde Siğil Tedavisi Nasıldır?

Dilde meydana gelen siğillerde aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanabilir;

  • Asitli lokal uygulamalar
  • Elektrokoter
  • Radyofrekans
  • Kriyoterapi
  • İnterferon gibi ilaç enjeksiyonları
  • Siğilin cerrahi çıkarımı

 

Dilde siğillerin en sık görüldüğü boyutlar 1-5 mm arasıdır. Benim şahsi tecrübemde bu siğillerde radyofrekans ile etkili ve estetik sonuçlar alınabilir. Çok büyük dil siğillerinde kriyoterapi ya da cerrahi çıkarım işlemi uygulanabilir. Tedavi sonrası nüks olmadığından emin olmak için hastaların uzun süreli takibi gerekir.

 

Özetlemek gerekirse, dil siğilleri genital bölge, el-ayak siğilleri kadar sık olmasa da zaman zaman karşılaştığımız siğil türlerinden biridir. Başta cinsel partner ve aile bireyleri olmak üzere etrafa bulaştırılabilir. Tedavisiz kalırsa büyür ve çoğalır. Yemek yeme ve konuşma sırasında zorluklar ve ağrı oluşabilir. Nadir de olsa kansere dönüşebilir. Bu yüzden siğil belirtileri ilk fark edildiğinde vakit geçirmeksizin hekime gidilmelidir. Hastaya uygun tedavi yöntemleriyle yüz güldürücü sonuçlar alınabilir.

Dr. Ahmet ACAR
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı
Blog - Dr. Ahmet ACAR

Dr. Ahmet ACAR

Dermatoloji Uzmanı

İstanbul Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Uludağ Tıp Fakültesinde Dermatoloji, Alerji ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar üzerine 7 yıl süren Doktora ve üzeri çalışmalar yaptı.

1994’ten beri Sakarya’da Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı olarak çalışan Dr. Ahmet Acar 37 yıllık meslek hayatı boyunca üniversite, devlet hastanesi, özel muayenehane hekimliği tecrübelerinin sağladığı birikimle hizmetlerine devam ederken tüm deri hastalıkları ve zührevi hastalıkların tedavilerini gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte yüz gençleştirme, estetik lazer yöntemleri, cilt bakımları ve HPV tedavileri en çok hizmet verdiği alanlardır.

En çok okunanlar

SAÇ BİTİ NEDEN OLUR? SAÇTAKİ SİRKE NASIL TEMİZLENİR?

MAKAT KAŞINTISI NEDEN OLUR? NASIL GEÇER?

Blog - Dr. Ahmet ACAR

Dr. Ahmet ACAR

Dermatoloji Uzmanı

İstanbul Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Uludağ Tıp Fakültesinde Dermatoloji, Alerji ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar üzerine 7 yıl süren Doktora ve üzeri çalışmalar yaptı.

1994’ten beri Sakarya’da Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı olarak çalışan Dr. Ahmet Acar 37 yıllık meslek hayatı boyunca üniversite, devlet hastanesi, özel muayenehane hekimliği tecrübelerinin sağladığı birikimle hizmetlerine devam ederken tüm deri hastalıkları ve zührevi hastalıkların tedavilerini gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte yüz gençleştirme, estetik lazer yöntemleri, cilt bakımları ve HPV tedavileri en çok hizmet verdiği alanlardır.

Dr. Ahmet Acar - Logo
Dr. Ahmet Acar - Deri hastalıklarının tedavisi dermatoloji uzmanının işidir.